Bugün sizlere SMMM olma sürecini ve bu süreç içinde karşılaşacağınız olumlu ve olumsuz detayları yazıyorum. Dört yıllık bir işkencenin hikayesidir.
Neden yazıyorum? SMMM olma süreci içinde karşılaşacağız olumsuz durumlarda bağlı olacağınız kuruluş olacak olan TURMOB’un ve SMMM Odalarının tavrını, Türk vergi sisteminde ki önemli yerinizin ve bu öneme verilen değeri, Staj yaptığınız SMMM ofislerinde karşılaşacağınız olumlu-olumsuz detaylar bilerek başlamanızı tavsiye ediyorum.
Konuya direk Staja Giriş Sınav (SGS) ile başlıyorum. SMMM olmanın şartlarından bahsetmeyeceğim. Çünkü bu şartları TURMOB ve TESMER internet adresinden bulabilirsiniz.
Staj giriş sınavı
Bu sınava girebilmek için aday dosyası açtırmanız gerekmektedir. Yaşadığınız ilde bulunan SMMM odalarına gidip gerekli işlemler ve ödemeleri yaparak dosyanızı açtırabilirsiniz. Dosya açtırma ve sınav ücretiniz 1700 ile 1800 TL arasındadır. Bu dosya ile SGS’ 10 kere girme hakkın elde edersiniz. Ders çalışma performansınıza göre bu haklarda birinden staj sınavınızı verirsiniz.
Ders çalışmak için odaların düzenlediği kurslara gidebilirsiniz. Ya da internet ortamında FUAT Hoca gibi kaynaklardan da çalışabilirsiniz. Odaların kurslarına giderseniz 3 yıllık staj sürenizden 4 ay düşülür.
Üç yıllık eziyet
Evet yanlış anlamadınız! 3 yıllık staj süreniz bulunmaktadır. Kazandıysanız. Ki ben 3. girişimde kazandım. Zorluğundan değil şartlardan. Gözünüzü korkutmak için söylemiyorum. Zorluğun derslerden değil de süreç olduğunu anlayacaksınız 🙂 Bir SMMM/YMM ofisinde ve ya bir işletme de SMMM gözetiminde 3 yıllık staj sürecinizi başlatabilirsiniz. Staj süresinizi Bağımsız denetçi ve SMMM/YMM yanında yaparsanız Bağımsız Denetçi de olabilirsiniz. Teknik detaylarını araştırabilirsiniz.
Buraya kadar her şey normal. Stajyerinizde çalışma şartlarından bahsedelim. Öncelik BÜYÜK ODA sizin için belirlediği bir asgari ücret yoktur. Türkiye şartlarından ki asgari ücret üzerinden en az staj başlar. Tabi işin resmiyeti budur. Asgari ücretin altında stajyer olarak çalışabilirsiniz. Bazı meslek mensupları bunu size önerirler. Örnek bir diyalog veriyorum.
Meslek mensubu : Tamam. Stajını yanımda yapabilirsin. Ama sana çok ücret veremem. 1000 TL Maaş + Sigorta verebilirim. Daha sonra işi iyice öğrenirsen bakarız.
Sen : İyi de asgari ücret 2324 TL!
Meslek mensubu: Sen bilirsin. Benim durumum budur. Başka bir ofis ile anlaşabilirsin.
Bu şartları kabul edenler var mı ? dersen. Kabul etmek zorunda olanlar var. Hemen Stajını başlatmak adına, mevcut iş bulma ortamını da göz ardına etmemekte var tabi! kabul edeceksin. İleri de belki arttırır umuduyla! Yoksa geleceğini ve yapmak istediklerini ertelemek zorunda kalacaksın. Para kazanarak kendi gösterme isteğin, ailenin senden beklentileri bunlar işsiz bir birey için zaman ağır yük olacak. Sende ilk çıkış gördüğün kapıya elini uzatacaksın.
DEVAM
Eziyet 1 Burada başlar. Çünkü zamanla göreceksin ki seni o 1000 TL ile işe meslek mensubu verdiğin emeğin karşılığını vermeyecek. Öncelikle fatura takmayı ve işlemeyi öğrenerek başlayacaksın. Sonra sigorta girişlerini yapacaksın. Bordro düzenleyeceksin. BA/BS gönderecek ve arayacaksın. Daha sonra kdv ve muhtasar ile aylık prim hizmet beyannamesi göndermeyi öğrenecek ve yapacaksın. Çünkü bir SMMM adayı olarak bunu bilmelisin. Emekten kastım bu değildir. Bunları bir aday olarak öğrenmen için ifade ediyorum.
Emekten kastım nedir? Tüm bunları yaparken gecelere kadar mesai yapacaksın. Çünkü senin giriş çıkış saatini düzenleyen ve kontrol bir kurum olmayacak. Var olarak görünebilir ama yapmayacak 🙂 Yapabileceğin 20 firma var iken sana tüm firmaları yapman için emir verecek. Çünkü sen bir SMMM adayısın bunları yapabilmelisin diyecek. Fakat tüm bu işleri yaparken ve mesai kalırken öğrenmek isteyeceğin GEÇİCİ VERGİ ve YILLIK VERGİ konusunda kimse yetiştirmeyecek. Çünkü seni bir köle olarak yetiştirecek o 1000 TL veren meslek mensubu! Ben buna verilen emeğin sömürülmesi diyorum.
Eziyet 2 : Mevcut şartların ve iş ortamında iyi. Fakat 3 yıllık staj sürecinde uzaktan eğitim dedikleri bir ders dinleme saçmalığı ile karşılaşacaksın. 9 Dönem şeklinde internet ortamında dinleyeceğin ve başından kalkmadan yapacağın çünkü başında olmadan ilerleme yapamıyor, Teknik detaylarını araştırabilirsin, bu dersler dönem başında 10’dan fazla ve her biri ortalama 30 dakika! Her dönem sonunda 45 soruluk bir sınav da var. Sınavlar geçmeden bir sonraki döneme atlayamıyorsun. Eğer bu sınavları ve dönemleri bitiremezsen 3 yıllık staj süren bitse de SMMM olamazsın.
SON SINAV: YETERLİLİK
Sekiz ders üzerinden gireceğiniz son sınavdır. İlk başvuru 8 ders x 170 TL : 1.360 TL ve tek ders ve ya bir kaç ders alarak gireceksiniz. Derslerin tek fiyatı da 170 TL’dir. 2020 fiyatları bu şekildedir.
Evet SMMM Yeterlilik sınavına girebilmek için bu ödemeleri yapmanız gerekiyor. Bu derslerin SGS sınavında girdiğin derslerle farkları var fakat çoğu aynı şeyler ancak bu sınavlar klasik olarak yapılıyor. Bu dersleri çalışma performansına göre 8/8 yaparak da geçebilirsin. Fuat hoca gibi kaynaklar değerlendirebilirsin. Odaların yeterlilik için yaptığı kurslarda staj süresinden düşülür.
SMMM oldun. Her şeye rağmen 🙂
Yoğun iş temponu ve mükelleflerin derdini saymadım. Fazlada uzatmak istemedim. SMMM oldun. Tebrik Ederim 🙂
Bağlı olduğun yüce odanın başkanı seni arayacak ve tebrik edecek. Oda kayıt, oda aidat, ruhsat ücreti ve fon ücretleri ile birlikte tebrikten sonra alacakları tutar 7000 TL ile 8000 TL arası değişmektedir. Bu ücretleri ödedikten sonra büro tescil belgeni alarak ofisini açabilirsin.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmak işte böyle bir hikaye…. Gerçi Asıl hikaye bundan sonra başlıyor 🙂
İlk yorum yapan siz olun